Otizmli insanlar iletişim ve sosyal becerilerde zorluklar yaşarlar. Genellikle sohbet etmekte zorlanırlar ve sosyal ipuçlarını fark etmeyebilirler. Otizmi olan bazı kişiler hiç konuşmayabilir ve diğerleri konuşmakta zorluk çekmeyebilir. Otizmi olan tüm insanlar iletişimle ilgili bir dereceye kadar zorluk yaşarlar (arkadaş edinme veya okulda veya işte ilişkileri sürdürme gibi).
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
DEHB olan çocuklar dikkatlerini toplamakta, dürtüsel davranışlarını kontrol etmekte (sonucunun ne olacağını düşünmeden hareket edebilirler) zorlanabilirler.
Ses Bozuklukları
Konuşma sesi bozuklukları bir çocuğun kendi dillerinin seslerini/ses kalıplarını öğrenme, telaffuz etme veya kullanma güçlüğünü içeren bir güçlük alanıdır. Aynı yaş grubu için beklenen şekilde konuşamaması, beklenenden daha fazla ses hatası yapması çocuğun bu yönden risk taşıdığını göstermektedir.
Floortime Sosyal Duygusal Gelişim Basamakları 4-5-6
Çocuklar dünyaya geldiklerinde bir duyu bombardımanına maruz kalırlar: sesler, ışıklar, yüzler, kokular ve kendi bedeninden gelen sinyaller. Bu ortamda başarmaları gereken temel görev sakin kalarak çevreye yanıtlarını düzenlemektir. Sonra yavaş yavaş ebeveynin yüzüne, sesine, yatağın yumuşaklığına odaklanabilmeye başlayacaktır. Bu temel beceri yani regülasyon (öz düzenleme) olmadan daha sonra gelişecek sosyal, duygusal ve zihinsel gelişim basamaklarına geçmek zorlaşacaktır.
Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi
Afazi, diğer adıyla ‘söz yitimi’ konuşmanın üretimini veya anlaşılmasını ve okuma veya yazma yeteneğini etkileyen bir dil bozukluğudur.