Çocuklarda Tırnak Yeme

Tırnak yeme/yolma genellikle 2 -3 yaş döneminde başlayan ve birçok çocukta görebildiğimiz bir davranıştır. Çocuklar çeşitli sebeplerden dolayı tırnak yemeye başlarlar ve bu davranış gerekli müdahaleler olmadığı takdirde yıllarca sürdürülebilir. Bu da şunu belirtir ki ; çocuklarda tırnak yeme sebep değil sonuçtur. Aileler, çocuklarının tırnak yeme davranışını söndürmeyi hedeflese de altında yatan ana sebep bulunmadığı takdirde bu çabalar maalesef sonuç vermeyebilir.

Tırnak yeme davranışının altında yatan faktör bulunmadığı zaman bu davranış sönse bile farklı alanlarda yeniden kendini gösterebilir. (Parmak emme, altına kaçırma vs.)

Tırnak yemenin çeşitli nedenleri olabilir ;

  1. Tırnak yeme bir kopyalama davranışı olabilir. Sık gördüğü bir arkadaş veya ev içerisinde tırnak yiyen biri varsa çocuğun bu davranışı taklit etmesi muhtemeldir.
  2. Çocuğun hayatında olan ve stres yaratan değişiklikler de tırnak yeme davranışını başlatabilir. Örneğin; taşınma, okula başlama, eve bir kardeşin gelmesi gibi.
  3. Aşırı baskı uygulanan ev ya da okul ortamı olabilir.
  4. Cinsel istismar olabilir.

Çocuk eğer bir bireyi taklit ediyorsa, altında kaygı/gerilim gibi duygular yatmadığı için tırnak yeme davranışı uzun sürmez ve kendiliğinden sonlanabilir.

Fakat stres/kaygı gibi sebeplerle başlayan tırnak yeme davranışında olumsuz duygularla çalışılmadığı sürece bu davranış alışkanlığa dönebilir. Alışkanlığa döndüğü durumlarda ise stres yaratan olay ortadan kalksa bile davranış devam edebilir.

Tırnağı kesilemeyecek kadar tırnak yiyen bir çocuğunun acil olarak bir uzmana başlaması önerilmektedir.

Acı oje gibi davranışsal çözümler kaygı ortadan kalkmadığı sürece sonuç vermemektedir. Bu sebeple öncelikle çocuğun neden tırnak yeme davranışında bulunduğu keşfetmek ve sonrasında gerekli müdahalelerde bulunmak ve bir uzmandan destek istemek önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir