Ülkemizde çocuk ruh sağlığı alanında çalışan ve ilk başvurulması gereken kişiler çocuk psikiyatristleri ve psikologlardır. Fakat ülkemizde halen psikolog, psikiyatrist ve pedagog kavramı karıştırılmaktadır. Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlığını Psikiyatri alanında yapmış olan tıp doktorlarıdır. Psikiyatristlerin, psikolojik rahatsızlıklar ile ilgili tanı koyma ve farmakolojik tedavi uygulama yetkileri bulunur. Psikolog ya da pedagog tanı koyamaz ve ilaç yazamazlar.
Türk Dil Kurumuna göre pedagog ‘’eğitim bilimci’’ anlamına gelmektedir. Dolayısıyla pedagog olan kişiler çocuk eğitiminde çalışabilir veya ailelere çocuk eğitimi ile ilgili danışmanlık sunabilirler fakat psikolojik rahatsızlıkları tedavi edecek mesleki yeterliliğe sahip değildirler. 1982 yılında ülkemizdeki üniversitelerde ‘’Pedagoji’’ bölümü kapatıldığından 1982 yılından bu yana ülkemizde pedagog yetişmemektedir. Günümüzde, devlet tarafından açılan ‘’Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik’’ bölümü 1982 öncesi ‘’Pedagoji’’ bölümünün yerini almıştır.
Psikolog ise üniversitelerin 4 yıllık ‘’Psikoloji’’ lisans bölümünden mezun olan kişilere denir.
Uzman psikolog olmak için yalnızca lisans bölümünü okumak yeterli değildir. Lisans eğitimi sonrası uzmanlaşmak istediği alan ile ilgili 2 yıl yüksek lisans eğitimini aldıktan sonra ‘’Uzman’’ unvanına sahip olurlar.
Ülkemizde uzmanlık eğitimlerinde maalesef Çocuk psikolojisi bölümü bulunmamaktadır, bu sebeple psikolog olan kişiler Klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaptıktan sonra çocuk psikolojisi ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisi ile ilgili eğitimlerini dışarıdan tamamlayıp, süpervizyon desteği almaktadır.
Çocuğunuz hakkında almak istediğiniz danışmanlık ya da tedavi süreci için seçeceğiniz uzmanın, lisans ve yüksek lisans eğitimini, uzmanlık alanlarını sormak doğal haklarınızdır. Danışmanınız size yetkileri ile ilgili aktardığı bilgilerden sonra tedavi ya da danışmanlık süreci hakkında doğru bilgi edinmenizi sağlamaktadır.