Bağlanma Çeşitleri

Bağlanma stili bebek ve bakım veren arasındaki bağı tanımlar. Bebeğin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına karşılık vermek, dokunmak , göz teması kurmak bağlanma stilini etkileyen faktörlerdir. Bağlanma, yaşamın ilk 3 yılında kritik önem taşır. Bakım verenin bebeğin ihtiyaçlarına ne sürede karşılık verdiği veya karşılık verip vermemesine göre güvenli bağlanma ve güvensiz bağlanma gerçekleşir. Güvensiz bağlanmayı kaygılı bağlanma ve kaçıngan bağlanma olarak ikiye ayırabiliriz.

Güvenli bir şekilde bağlanmış bebeklerin davranışlarında bakım verenle yakınlık kurma, rahatlık arama ve bakım vereni güven üssü olarak görme gözlemlenebilir. Güvenli bağlanan bebekler bakım verenleri bulundukları ortamı terk ettiklerinde huzursuz olup, geri döndüklerinde rahatlarlar ve bakım veren yanlarındayken etkin keşfe çıkarlar. Güvenli bağlanan bebeklerin çocukluk dönemlerinde sosyal hayata daha adapte , duygularını daha iyi ifade edebilen çocuklar olduğu görülmektedir.

Kaygılı bağlanan bebeklerin bakıcıları , bazen bebeğin sinyallerine kesintili tepkiler vermiş bazen ulaşılamaz ya da tepkisiz kalmıştır. Kaygılı bebeklerin zihinleri bakım verenleriyle meşgul olduğundan keşfe çıkmazlar. Bu çocuklar alıngandır, kolayca öfkelenir, sıklıkla bağlanma figürlerinin dikkatini çekmek için savunma mekanizmalarını benimserler ve stresli durumlarda güçlü bir ihtiyaç ifade ederler.

Kaçınmacı bağlanan bebekler bakıcılarıyla temastan kaçınırlar. Kaçınmacı bağlanan bebeklerin bakıcılarında çocuklarını rahatlatma ve yakın bedensel temas arzularını karşılama görülmez. Tutarlı bakıcı tepkisizliği bakıcıdan kaçınma ve duygusal kopma şeklinde sonuçlanabilir.

Bakım verenin psikolojik yakınlığı fiziksel yakınlık kadar önemlidir. Bireyin ilk yıllardaki bağlanma stili yetişkinlik hayatındaki duygusal ilişkileri de etkileyen önemli bir faktördür.

Kaynakça:

Görünmez, M. (2006). Bağlanma Stilleri ve Duygusal Zeka Yetenekleri. Uludağ Üniversitesi.

Ekeh, P. U. (2012). Children’s Attachment Styles, Academic Achievement & Social Competence at Early Childhood. African Research Review, 6(4).