WISC-IV Zeka Testi Nedir ve neleri ölçmektedir?

Weschler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği’nin 4. versiyonu olup kısaca WISC-IV Zeka Testi olarak bilinmektedir. Testin hitap ettiği yaş grubunda bulunan bireylerin zihinsel yetkinliklerini ölçmeye yarayan bir zeka ölçeğidir. Zeka testleri içerisinde öne çıkan ve yaygın olarak kullanılan WISC zeka ölçekleri grubunun ülkemizde uygulanan en güncel versiyonudur. 

Wısc-4 zeka testi 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay yaş aralığındaki çocuklara uygulanan ve çocukların bilişsel yeteneklerini ölçen klinik bir değerlendirme aracıdır. Türkiye’deki norm çalışmaları 2016 yılında tamamlanmıştır, güvenilirlik ve geçerlilik bakımından kanıtlanmış en sık kullanılan uygulamalardan biri olarak görülür.

Wısc 4 zeka testi; üstün zekalılık durumundan zihinsel güçlük yelpazesine kadar zihinsel potansiyelin ölçümünü sağlamaktadır. Ayrıca alt ölçeklerin sonuçları değerlendirildiğinde kişinin dikkat ve öğrenme güçlüğü gibi durumlarının da değerlendirilmesi mümkündür.

Hangi yaş grubuna uygulanmaktadır?

6 yaş 0 aydan, 16 yaş 11 aya kadar olan bireylere uygulanabilmektedir. 

WISC-IV Zeka testi nasıl uygulanmaktadır?

Bireysel bir testtir. Uygulayıcı ve kişinin birlikte bulundukları bir odada yapılmaktadır. Çocuğun performansına göre değişmek kaydıyla yaklaşık olarak 2 saat gibi bir zaman almaktadır.

WISC-IV Zeka Testini kimler uygulayabilmektedir?

Psikoloji lisansına sahip ve Türk Psikologlar Derneği tarafından uygulayıcı eğitimini almış kişiler uygulayabilmektedir.

 

Test Öncesi Koşullar Neler Olmalıldır?

  • Çocuğun test öncesinde sağlıklı, karnı tok ve dinlenmiş olması gereklidir.
  • Çocuğa testin içeriği anlatılmamalı ve kaygıdan uzak bir halde teste girmelidir. 

İçerik

Test 4 kısımdan oluşur:

Sözel Kavrama

Akıl yürütme, kavrama, kavram oluşturma, sözel bilgi ve sözel ifade yeteneği bu alan testleri ile değerlendirilir.

Alt testlerdeki görevler; işitsel uyaranı anlama, uzun süreli bellekte sözel olarak kodlanmış bilgiye ulaşma, tepkileri sözel olarak ifade etme yeteneği gerektirir. Sözel bilginin yanı sıra öğrenilmiş bilgi ve yetenekleri yansıtan kristalize akıl yürütmeyi temsil eder. Bununla birlikte lisan ve kültür yeterliliğinin yanında okul başarısını da yordamaktadır.

Algısal Akıl Yürütme

Algısal akıl yürütme ve algısal organizasyonu ölçer. Her görev, görsel algı ve organizasyon, görsel olarak sunulan sözsüz materyali kullanarak akıl yürütme, yönetmeye ilişkin işlevlerde kullanılan yetenekleri gerektirir. Görsel- uzaysal ve akıcı akıl yürütmeyi temsil eder. Kültürel deneyim ve okul bilgisini sözel kavramadan daha az yansıtır.

Çalışma Belleği

Kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, çalışma belleğini ölçer. Her görev, seçme ve izleme dikkati, zihinsel manipülasyon, yetenekleri gerektirir.

İşlemleme Hızı

Zihinsel işlemleme hızını ölçer. Her görev, görsel algı ve organizasyon, görsel tarama, dikkatin yetkin kontrolü, gayretin sürdürülmesi, hız gibi çoklu motor tepkilerin verimli üretimini gerektirir.

Test Sonuçlarının Yorumu

Testten beklenti normal, üstün zekalı gibi kavramlarla zeka düzeyini etiketlemek değildir. Uygun beklenti gelişmiş ve gelişmeye ihtiyaç duyan yönlerini belirlemek olmalıdır.
Test zeka ile ilgili bilgiler sunmaktadır. Ancak çocuğun yaşamdaki başarısını sadece buna göre yordayamayız. Çocuğun başarılı olmasında sosyal ve duygusal motivasyon, eğitim ortamı, ahlaki gelişim gibi faktörler de çok etkilidir. Bu testin sonucuna göre çocuğa rehberlik etmek, geliştirmek, riskleri önceden çözüme kavuşturmak iyi bir çözüm olabilir.