Gelişim Testleri

Bender-Gestalt Görsel Motor Ve Algılama Testi

Çocuklarda görsel motor işlevi değerlendirmek için kullanılan gelişimsel bir testtir.  Görsel uyaranın algılanmasını,  görsel- motor koordinasyonu ve algılanan uyaranın motor işlevlerle ifade edilmesini değerlendirmektedir.

Test 5 yıl 6 ay ile 10 yıl 11 ay arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.

Çocuklarda zeka geriliğini, işlev kaybını ve organik beyin hasarlarını saptama aşamasında kullanılır.

Benton Görsel Bellek Testi

Görsel mekansal belleği, görsel algı ve görsel yapısal yetileri değerlendirmektedir. Şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmektedir. Bunun yanı sıra, görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt etmektedir.

Gesell Gelişim Figürleri Testi

Genellikle ilkokul öncesi dönemde uygulanmaktadır. Çocuklarda görsel algı, görsel hafıza, motor beceri, el-göz koordinasyonu ve küçük kas becerilerini değerlendirmektedir. Çocuğun görsel algı gelişimi ve zihinsel gelişimi hakkında bilgi vermektedir.

Test 3-9 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.

Frankfurter Konsantrasyon Testi

Okul öncesi dönemde çocukların dikkat- konsantrasyon seviyesini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra planlama yeteceği ve dikkat arasındaki ilişkiyi de ortaya koymaktadır. Test 60-72 ay arasındaki çocuklara uygulanabilir.

Kent E-G-Y Sözel Zeka Testi

Sözel bilgi düzeyine ve dil becerilerine dayanan gelişimsel testtir. Test sonucu sözel zeka yaşının saptanmasını sağlamaktadır. Yaş ortalamasına göre oldukça düşük puan alan çocuklarda ayrıntılı değerlendirme gerekmektedir.

Test 6-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.

 

Porteus Labirentleri Testi

Porteus Testi görsel zekayı değerlendirmektedir. Kent E-G-Y ise sözel zekayı değerlendirmektedir. Bu iki test birlikte uygulandığında elde edilen Zeka Bölümleri puanları toplanarak ikiye bölünür ve Zeka Bölümü sonucu elde edilir.

Planlama, önceden sezme, günlük hayatta rastlanan engellerden kendini koruma, dürtüsel davranışları erteleme  ve temkinli davranma gibi yetenekleri yordamaktadır.

Peabody Resim Kelime Testi

Kelime bilgisinin gelişimi, kelime dağarcığı ve alıcı dil gelişiminin ölçüldüğü gelişimsel bir testtir. Test sonucunda alıcı dil yaşı elde edilmektedir. Gösterilen resimler ile kelime gelişim düzeyinin saptanması amaçlanmaktadır.

Testten elde edilen sonucun zayıf ya da yaşından geri olması durumunda işitsel problemler sorgulanmalı, çocuk psikiyatristi ve RAM değerlendirmesine yönlendirilmelidir. Dili kullanma becerilerini geliştirmek için yönerge takip, işitsel dikkat ve işitsel bellek becerileri desteklenmelidir.

Test 3 – 12 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.

Goodenough Harrıs İnsan Resmi Çiz Testi

Zihinsel gelişim, ince-motor ve görsel algı gelişimi, el-göz koordinasyonu hakkında bilgi verir. Çizime dayalı olan bu testte zaman sınırlaması olmadığı için resim kabiliyetini rahatlıkla sergileyebilmektedir.

Test 4-15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.

Cattell 2A-3A Zeka Testleri

Bir zeka-performans testidir. Kültürden de bağımsız olan Cattel zekâ testleri tüm toplumlara ve gruplara uygulanabilir.

2A, 2B ve 3A olmak üzere üç formu vardır. Yaş gruplarına göre bu formlar ayrılır. 4-7 yaş, 7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilir. Uygun yaş grubuna göre bireyin kendisine verilen formu belirli bir süre içerisinde yanıtlaması istenir.