Ergoterapi ve Duyu Bütünleme Terapisinin Serebral Palsi Üzerindeki Etkileri

Ergoterapi serebral palsili çocukların fiziksel, bilişsel, duyusal, sosyal yönlerini ele alarak genel yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan çok boyutlu bir yaklaşımdır. Nihai amaç, bireyin günlük aktivitelere katılmalarını ve maksimum potansiyellerine ulaşmalarını sağlamaktır.

  1. Motor Becerilerin Gelişimini Destekler: Kaba ve ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Örneğin; emekleme, yürüme, el-göz koordinasyonu, obje tutma gibi.
  2. Günlük Aktivitelerdeki Bağımsızlığı Sağlama: Ergoterapistler bireyin temel günlük aktivitelerindeki performanslarına odaklanır. Giyinme, yemek yeme, hijyen, tuvalet, uyku aktivitelerini kişinin bağımsız bir şekilde yapması için stratejiler geliştirip yardımcı ekipmanlar sunabilirler.
  3. Hareket Etme ve Tekerlekli Sandalyeye Oturmaya Yönelik Yardımcı Olurlar: Ergoterapistler bireyin hareket etme ihtiyaçlarını değerlendirir ve konfor, duruş ve hareketliliği iyileştirmek için uygun hareket etme yardımcıları ve oturma sistemleri önerir.
  4. Duyusal İşleme Sorunlarının Ele Alınması: Serebral Palsili birçok çocuğun duyusal işlemleme zorlukları vardır. Örneğin; dokunma, ses, hareket gibi duyusal uyaranlara verdikleri tepkileri düzenlemelerine yardımcı olmak için ergoterapistler kişiye yönelik müdahale programları hazırlar.
  5. Bilişsel Becerilerin Geliştirilmesi: Ergoterapistler; problem çözme, hafıza, dikkat ve yürütücü işlevler gibi bilişsel becerileri hedefleyebilir. Bu becerileri geliştirmek için tasarlanan aktiviteler akademik performansa ve günlük problem çözmeye yardımcı olabilir.
  6. Sosyal Etkileşimi ve İletişimi Teşvik Etme: Ergoterapistler iletişim ve sosyal beceriler üzerine çalışabilir, akranları ile etkileşimi teşvik edebilir.
  7. El Yazısı ve İnce Motor Becerilerini Geliştirme: Serebral Palsili çocuklar tutma, bırakma, aldığı nesneyi elinde manipüle etme, nesneye uzanma, elinde aldığı nesneye ne kadar güç uygulayacağını bilmek gibi alanlarda zorluklar yaşamaktadırlar.  Ergoterapistler bu noktada bu koordinasyonlarını iyileştirmeye çalışmaktadır.
  8. Çevre Düzenlemesi: Ergoterapistler; bireyin evde, okulda veya oyun ortamlarında onların ihtiyaçlarına erişebilirliğini artırmak, güvenliği ve genel işlevselliği artırmak için çevre düzenlemesi yaparlar.
  9. Aile Eğitimi ve Desteğinin Sağlanması: Ailelerin çocuklarına yönelik olarak evde nelerin yapılması, hangi noktalara dikkat edilmesi, terapi sürecinin en önemli parçası oldukları hakkında bilgilerin verilmesi sağlanır.
  10. Uzun Vadeli Planlama ve Hedef Belirleme: Ergoterapistler çocuk için uzun vadeli hedefler belirlemek, ilerlemeyi izlemek ve müdahaleleri gerektiği gibi ayarlayıp kapsamlı bir plan oluşturmak için aileler ve diğer sağlık uzmanları ile iş birliği yapar.