Smith-Magenis sendromu (SMS) fasiyal dismorfizm, gelişim basamaklarında gecikme, bilişsel gerilik, karakteristik davranış paterni ve uyku bozuklukları ile karakterize genetik bir hastalıktır.
Tüm Yayınlar
Bağlanma Çeşitleri
Bağlanma stili bebek ve bakım veren arasındaki bağı tanımlar. Bebeğin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına karşılık vermek, dokunmak , göz teması kurmak bağlanma stilini etkileyen faktörlerdir.
Asperger Sendromu
DSM-IV’te tanımlandığı şekliyle, AS, dil, bilişsel gelişim, öz bakım becerileri, uyumlu davranış veya çocuklukta çevreye merak konusunda önemli bir gecikme olmaksızın sosyal etkileşimde niteliksel bozulma, sınırlı, tekrarlayıcı ve stereotipik davranış, ilgi ve aktivitelerle karakterizedir. Bilişsel gelişim genellikle IQ puanının 70’in üzerinde olması olarak yorumlanır ve dil, iki yaşında tek kelime kullanımı ve üç yaşında iletişimsel ifadeler olarak belirtilir.
Angelman Sendromu
Angelman sendromu nadir görülen bir nöro-genetik hastalıktır. Bu sendroma sahip çoğu vakada gelişimsel gecikme, konuşma bozukluğu, yürüyüş-koordinasyon problemleri (ataksi) ve ciddi öğrenme güçlüğü görülür.
Otizm ve Şahsiyet
Peki ‘Şahsiyet’ nedir? Şahsiyet bir imza bırakmaktır. Olup bitenlerin seyircisi olmadığımıza ve kendimizce bir tepki verdiğimize dair bir imzadır, geçip gitmeyen, geçip giderken az ya da çok bir renk verebilendir.
Psikiyatrist, Psikolog ve Pedagog Arasındaki Fark Nedir ?
Ülkemizde çocuk ruh sağlığı alanında çalışan ve ilk başvurulması gereken kişiler çocuk psikiyatristleri ve psikologlardır. Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlığını Psikiyatri alanında yapmış olan tıp doktorlarıdır. Psikiyatristlerin, psikolojik rahatsızlıklar ile ilgili tanı koyma ve farmakolojik tedavi uygulama yetkileri bulunur. Psikolog ya da pedagog tanı koyamaz ve ilaç yazamazlar.
Gözler Kalbin Aynasıdır
Gözleri konuşuyor derler ya işte bu kitaplardaki kahramanlar da adeta gözleriyle konuşuyorlar, takip ediyorlar, şefkat veriyorlar. Gözler sarıyor sarmalıyor.
Williams Sendromu
Nedeni: Williams sendromu, 7. kromozomun belirli bir bölgesindeki genetik materyalin kaybından (silinmesinden) kaynaklanır. Silinen bölge 25 ila 27 gen içerir ve araştırmacılar, bu genlerin birçoğunun kaybının, bu bozukluğun karakteristik özelliklerine katkıda bulunduğuna inanır. Bulgular: Williams sendromu vücudun birçok bölümünü etkileyen gelişimsel bir bozukluktur. Bu durum, hafif ile orta derecede zihinsel engellilik veya öğrenme sorunları, benzersiz […]
Çocuklarda Tırnak Yeme
Tırnak yeme/yolma genellikle 2 -3 yaş döneminde başlayan ve birçok çocukta görebildiğimiz bir davranıştır. Çocuklar çeşitli sebeplerden dolayı tırnak yemeye başlarlar ve bu davranış gerekli müdahaleler olmadığı takdirde yıllarca sürdürülebilir. Bu da şunu belirtir ki ; çocuklarda tırnak yeme sebep değil sonuçtur. Aileler, çocuklarının tırnak yeme davranışını söndürmeyi hedeflese de altında yatan ana sebep bulunmadığı […]
Ergoterapi ve Duyu Bütünleme Terapisinin Serebral Palsi Üzerindeki Etkileri
Ergoterapi serebral palsili çocukların fiziksel, bilişsel, duyusal, sosyal yönlerini ele alarak genel yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan çok boyutlu bir yaklaşımdır. Nihai amaç, bireyin günlük aktivitelere katılmalarını ve maksimum potansiyellerine ulaşmalarını sağlamaktır.